Ђоковић: Сусрет са делегацијом града Нингбо важан за унапређење сарадње покрајина Војводине и Џеђанг

 

Нови Сад, 01. октобар 2018. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се са делегацијом града Нингбо, кинеске покрајине Џеђанг, која борави у вишедневној посети АП Војводини. Посета кинеске делегације, на челу са замеником директора Привредне коморе града Нингбо, Миао Јонгфаом, има за циљ упознавање са ресорима привреде и туризма на међурегионалном нивоу, са плановима, концептима и подстицајним мерама, као и капиталним инвестиционим пројектима у оквиру релевантних области.

Поред представника Привредне коморе Нингбоа, присутни су били и представници истраживачког центра при Комори, Економски научни комитет Града Нингбо, председник Асоцијације кинеских привредника Војводине, Јунвеи Зоу, као и помоћник покрајинског секретара за област привреде, Бранислав Бандић.

Истичући чињеницу да је град Нингбо град побратим са Новим Садом, те да су у току припреме за формално успостављање сарадње Војводине са покрајином Џеђанг, Ђоковић је поменуо и лична искуства која носи након посете овом великом кинеском привредном центру, те да је са аспекта културе и историје, спознао да је безмало читава кинеска цивилизација потекла са тла ове и околних покрајина.
,,Њихова трговина и привреда, као и једна од највећих светских лука и тамошња бродоградња представљају полазну тачку пута свиле. АП Војводина негује изузетне односе са Кином и многим њеним покрајинама, са којима имамо и потписане споразуме о сарадњи на многим пољима. Међутим, једна од најважнијих локалних самоуправа је управо Нингбо, где се налази и стална поставка производа из Србије и Војводине. Такав модел садржан у јединственом изложбеном простору, јесте прва конкретна помоћ земљама Балкана и 16 плус 1. Стога је сарадња са овим градом од великог значаја, не само са политичког аспекта, подизања нивоа сарадње, већ и са становишта културе, привреде, туризма и образовања“, рекао је Ђоковић.

Учесници сусрета су разговарали и о питању учешћа АП Војводине на ,,CEEC Expo“, сајамској манифестацији намењеној инвестицијама и трговини, те о могућностима предузетничке сарадње између Кине и Србије у оквиру сродних привредних и културолошких сектора. Сајам је финансиран од стране Министарства трговине НР Кине, и Покрајинске владе покрајине Џеђанг, у организацији Града Нингбо и релевантних покрајинских и градских одсека и бироа. Представници кинеске делегације су овим путем изнели новину, у погледу овог значајног привредног догађаја, тачније да би од наредне године као почасне госте позивали не само државе, већ и покрајине и регије, те да би место прве почасне регије заузела управо АП Војводина.

Значајно би било присуство и учешће Војводине на ,,CEEC Expo“, чији ће капацитети у 2019. години бити удвостручени, и где се, поред основних активности, предвиђа и одржавање симпозијума, пословних форума, округлих столова и стручних панела посвећених светској трговини и инвестиционим пројектима на које ће бити позвани високи званичници из Кине и читавог света.

March 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates