Иван Ђоковић: Присуство светских стручњака у Новом Саду замајац конгресном туризму и унапређењу здравства у Србији

Нови Сад, 27. септембар 2018. - Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, домаћин је дводневног стручног скупа посвећеног новим трендовима у хирургији, под називом „Michael Stark Course – New trends in surgical education“. Курс организује Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у сарадњи са Cрпско-немачким удружењем гинеколога и акушера, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за привреду и туризам Аутономне покрајине Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, отворио је скуп истичући њен прворазредни привредно-туристички значај, с обзиром да је ,,довела свет у Нови Сад“.
,,Овим скупом оправдавамо престижну титулу европске престонице културе. Атрактиван механизам овог окупљања су гинекологија и акушерство, али је оно, по својој природи, туристичка и привредна манифестација, која не само да брендира Војводину као перспективну, научну туристичку регију, већ, истовремено, доводи конзументе који ће свој долазак мултипликовати и у економском смислу. Овај скуп има политички, али и социјални значај. Заборављамо да су у центру државног развоја медицина, здравље нације, јер бољи и квалитетнији живот почиње управо на клиникама за гинекологију, док је све остало надградња“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да су се данас у Новом Саду окупили Европа и свет, не само да би нам пренели своја достигнућа у домену гинекологије, већ и да би и наши стручњаци пренели достигнућа која смо постигли. Ово је есенцијално са аспекта обогаћивања наше науке, те приказивања свету ,,ко смо и шта смо“.

На отварању курса, уочи почетка предавања, присутнима су се обратили и начелник Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, проф. др Тихомир Вејновић, помоћница директора Клиничког центра Војводине, проф. др Едита Стокић, и главни предавач курса, проф. др Михаел Штарк.

Значајан је долазак проф. др Михаела Штарка у АП Војводину, с обзиром да је овај еминентни стручњак својим иновацијама у области хирургије стекао светски углед, модификујући технику царског реза коју је назвао Мизгав-Ладах и којом је смањио трауму и убрзао опоравак пацијенткиња порођених царским резом. Учесници курса ће имати прилику да слушају искуства проф. др Тихомира Вејновића, који је увео је значајну промену у начин шивења материце током царског реза. Нове оперативне технике царског реза и хистеректомије, за које постоје научни докази да су супериорне у односу на претходне, главна су тема овог курса.

Неретко хируршка пракса одступа од доктрине, што може негативно да се одрази на непосредни постоперативни ток, али и на ток будућих трудноћа пацијенткиње, стога је циљ овог курса да учесници буду обучени за извођење поменутих аутентичних техника кроз теоријску и практичну интеракцију са ауторима.

June 2018
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates