Потпредседник Ђоковић на СоЖе бизнис клубу у Новом Саду: Утицај макроекономских кретања на одрживи развој привредних грана

 

Панел дискусија „СоЖе бизнис клуб“ под називом „Економско окружење и перспективе за развој бизниса”, у организацији Сосијете женерал банке Србија, окупила је данас аналитичаре и економске стручњаке, који су отворили мноштво тема посвећених привредним и макроекономским кретањима и предвиђањима за наредни период, и са учесницима разговарали о инвестиционим могућностима и могућностима за развој бизниса у земљи. Ово је друга од три планиране панел дискусије на ову тему, при чему ће после Суботице и Новог Сада, трећа бити организована у Нишу.

О томе шта Покрајина издваја као специфичне подстицајне мере намењене привредницима, са посебним акцентом на област туризма, иновација и креативне индустрије, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да се на индустријску политику и опсежније захвате у привреди не може утицати, али на нивоу микро и малих предузећа у АП Војводини могуће је издвојити додатна средства и установити програме и мере.

„Постојеће конкурсе Секретаријата ћемо модификовати и ускладити према потребама привреде, а уводимо и нове конкурсе за стартап предузећа, нове бизнисе, покретање креативне индустрије, као и нове конкурсе из области туризма. Данашњи скуп је веома значајан јер доносиоцима одлука, креативне стратегије и подстицајних мера пружа могућност да саслушају секторе привреде и банкарства, како би се у следећој буџетској години на адекватан начин у развојне потенцијале усмерила средства која су нам на располагању", рекао је Ђоковић.

Потпредседник Покрајинске владе се осврнуо и на значајне економске статистичке показатеље, тачније да је удео АП Војводине у укупној спољно-трговинској размени Републике Србије око 28 одсто, у укупном извозу око 27 одсто, а у увозу 26 одсто, али и нагласио да управо ти показатељи не представљају прецизно ситуацију у северној покрајини, која је много боља него што се то статистички приказује. ,,Сусрети са домаћим и страним привредницима показују да је конкурентност Војводине као региона у порасту. Ниво тражње, поготово у погледу индустријских зона и туризма, је евидентан и те сфере је потребно даље развијати. Постоји велики простор за привредни развој кроз домен туризма, иновација и креативне индустрије“, истакао је Ђоковић, и додао да ће Секретаријат досадашњу створену нову вредност кроз ове области надградити и интелигентно искористити ресурсе који су на располагању, при чему је значајна подршка управо банкарског сектора. 

Говорници панела су били и председник УО Сосијете женерал Србија Горан Питић, извршни директор члан ИО Новосадског сајма Мирко Мајсторовић, директор пиваре Нови Сад, Хајнекен, представник Националне алијансе за локални и економски развој (НАЛЕД) Горан Поповић и шеф службе за макроекономска истраживања и анализе, Сосијете женерал Србија Драгослав Величковић.

,,СоЖе бизнис клуб“ организован у Новом Саду, један је у низу догађаја којим Сосијете женерал банка подстиче дијалог и умрежава се са представницима јавног, приватног и цивилног сектора како би се заједнички подстакли унапређење економског амбијента и одрживи развој.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates