Мирослав Васин о значају улоге цивилних друштава у унапређењу области електронских комуникација

Нови Сад, 29. јануар 2016. - На свечаном потписивању уговора са корисницима средстава по јавном конкурсу за удружења грађана за суфинансирање и финансирање пројеката који се односе на популаризацију и едукацију у области информационог друштва на територији АП Војводине, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је социјални и привредни значај напора цивилних друштава у подизању свести грађана о потребама ИТ сектора и унапређења електронских комуникација. Конкурсом Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова подржао је укупно 57 пројеката, које су предложила удружења грађана, а односе се на популаризацију и едукацију у области електронских комуникација и информационог друштва на територији покрајине у укупном износу 5,5 милиона динара.

Мирослав Васин је нагласио да напори Секретаријата иду у правцу приближавања ИТ комуникације и информационих технологија што већем броју грађана, првенствено младих људи и деце. ,,Дуги низ година Секретаријат покушава да промовише један концепт који афирмише оне који су у могућности да са малим средствима створе велика дела. Невладин сектори и удружења грађана успевају да послују у оквиру овог концепта, што показује импозантан број квалитетних идеја и пројеката. Информационе технологије и знања, као и заједнички рад на промоцији ИТ сектора, представљају један од приоритета Покрајинске владе. Драгоцена је мисија цивилних друштава, који промовишу и истичу значај информационих технологија. Циљеви одабраних пројеката су најпре упознавање најмлађе популације са ИТ сектором и безбедном приступу истом, ризицима и бенефитима, потом пружање помоћи талентованим ученицима и мотивација за учешће у такмичењима. Такође, желели смо да подстакнемо област едукације, подстичући развој школа и академија, као и да пружимо помоћ и подршку особама са инвалидитетом и маргинализованим групама“, рекао је Васин.

Покрајински секретаријат је овим Конкурсом значајно утицао на унапређење безбедности грађана покрајине на интернету, а посебно деце, подизањем свести деце, наставника и родитеља о ризицима који постоје приликом коришћења интернета, а кроз организовање и припремиту едукативних активности.

Поред тога, циљ Конкурса је и развој талената у области рачунарста и информатике, организовањем кампова, школа и академија у овој области. Поред ученика и студената, циљ је усавршавање наставника за припрему ученика за такмичења у областима рачунарства и информатике.

Један од кључних циљева је и унапређење социјалне укључености применом информационо-комуникационих технологија, посебно унапређење положаја особа са инвалидитетом и маргинализованих група у остваривању права и преузимању одговорности са другим члановима друштвене заједнице, као и информисање ових особа о постојању ИКТ алата који могу да им унапреде свакодневни живот.

July 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates