Међународна конференција ,,У сусрет хуманом граду - Саобраћај у градовима 2030 – Кључне промене" у организацији Покрајинске владе и Факултета техничких наука

Нови Сад, 5. новембар 2015. - Дводневна међународна стручна конференција под називом ,,У сусрет хуманом граду - Саобраћај у градовима 2030 – Кључне промене“, која се одржава 5. и 6. новембра 2015. године у Новом Саду, свечано је отворена данас у Скупштини АП Војводине. Конференцију су организовали Департман за саобраћај Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, под покровитељством Скупштине АП Војводине.

Еминентни стручњаци из области саобраћаја бавиће се специфичним тематским областима, попут управљања променама у урбаном саобраћају, изазова развоја јавног превоза, промоције и интеграције немоторизованих видова превоза, политике управљања паркирањем, интелигентне, чисте и безбедне мобилности, интегралног уређења коридора у градовима и финансирања одрживе урбане мобилности. Разменом знања и искустава са актерима дефинисања политике урбаних система, учесници ће настојати унапреде актуелну ситуацију у области саобраћаја у градовима ширег региона, подстакну развој привредног сектора и побољшају квалитет животне средине и живота грађана.

На свечаном отварању присутнима су се обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор и декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду Раде Дорословачки.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин указао је на значај одржавања конференције, јер су њени учесници еминентни стручњаци из релевантних области који ће покушати да дају одговор на низ актуелних питања, а пре свега на кључне промене у области саобраћаја које је потребно спровести. ,,Савремене градове данашњице карактерише величина, динамика развоја и све већи број становника. Међутим, неминован развој градова и друштва носи са собом и многе негативне последице, а највећи притисак је усмерен ка урбаном саобраћају. Као једна од области која је у надлежности Покрајинског секретаријата за привреду, запошаљавање и равноправност полова, саобраћај је важан део многих стратешких докумената који су сачињени у последњем периоду од стране органа Покрајинске владе АП Војводине и Покрајинског секретаријата“, рекао је Васин, уз напомену да је Покрајинска влада у области саобраћаја дефинисала стратешке правце развоја, који се првенствено односе на методе за преусмеравање друмског на друге видове саобраћаја ради економских разлога и смањења емисије штетних гасова.

,,Циљ је да се што више интензивира и помогне сарадња науке и привреде у домену саобраћаја, као и план повезивања са околним регијама и преузимање добрих искустава у области финансирања изградње и одржавања саобраћајне инфраструктуре. Поставља се питање како помирити две супротстављене тенденције, како смањити загађење ваздуха у нашим градовима и како се суочавати са свакодневним порастом динамике саобраћаја у градовима. Ове две наизглед супротне околности се морају усагласити. Потребно је доћи до решења како саобраћај несметано да се развија и интензивира, а са друге стране, како испунити све еколошке норме и стандарде саобраћаја које прописује ЕУ“, додао је Васин.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор указао је на важност креирања хуманог и здравог окружења, те да су страх од новог, скепса и неповерење спрам технолошких револуција препреке о којима се посебно мора повести рачуна. Он је указао на важност тема о којима ће се расправљати у наредна два дана, посебно наглашавајући тему која се, према његовим речима, чини остваривом у овом тренутку, а то је изградња гушће мреже бициклистичких стаза у војовђанским градовима, парковима и поред река. „Мој апел је да учинимо што је могуће више како бисмо промовисали бициклистичку културу, да се у што већој мери користи бицикл не само као вид рекреације, већ и као свакодневно превозно средство“, рекао је Пастор додајући да је овај апел инспирисан бројним истраживањима, између осталог у Бриселском региону и на Новом Зеланду, која су показала да би промене саобраћајне инфраструкуре, изградња и коришћење посебних бициклистичких стаза, као и смањење брзине кретања у наредних 40 година донело бенефите, те да би емисија штетних гасова била преполовљена.

Пастор је подсетио на дугогодишњу традицију војвођанског бициклизма и обележавање 135. годишњице од како су се први бициклови провозали овим крајевима. Он се још једном осврнуо истраживање о користима промоције бициклизма у Бриселском региону и додао на темељу тог истраживања, недавно формирана регионална влада је као један од приоритета у свом коалиционом споразуму, навела управо инвестирање у бициклистичке стазе и промоцију бициклистичке културе. ,,Надам се да ће се ова тема, инвестирање у мрежу бициклистичких стаза у Војводини, наћи у врху приоритета и наших, будућих коалиционих споразума”, поручио је председник покрајинског парламента.

Првог дана дводневне конференције, заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Балинт Јухас, представио је кључне појединости у вези са пројектом развоја и модернизације железничке пруге Сегедин – Суботица – Баја, који је од стратешке важности за Покрајинску владу и политику коју спроводи у области железничког саобраћаја. Пројекат је реализован у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Мађарска. Носилац пројекта је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, а партнер из Мађарске је Еврорегионална развојна агенција ДКМТ из Сегедина.

,,Сходно тематској области којом се бави конференција, може се рећи да је модернизација и реконструкција предметне деонице Суботица-Сегедин хуманог карактера, јер се смањењем времена за које је потребно возом прећи овај пут од око 40 километара, од једног до другог града, директно утиче на боље умрежавање и повезивање микрорегиона, али се утиче и на унапређење мобилности становника. Овим се унапређује привреда, превасходно трговина и туризам", рекао је Јухас.

July 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates