Мирослав Васин о привредној сарадњи Србије и Мађарске на ,,Међународним данима енергетике и инвестиција“ у Новом Саду

Нови Сад, 29. октобар 2015. - У оквиру манифестације „Међународни дани енергетике и инвестиција“, одржана је данас конференција под називом „Трансфер технологија, знања и искустава мађарских компанија у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и финансирање пројеката“. Организатори конференције су Амбасада Мађарске у Београду, Национална трговинска кућа Мађарске и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је на конференцији говорио о привредним кретањима, улагањима у покрајину и потенцијалима Војводине, као и о спољнотрговинској размени и сарадњи са Мађарском, те новим могућностима за умрежавање привредника у циљу унапређења привреде у региону.

,,Мађарска је пријатељ овогодишње манифестације Међународни дани енергетике и инвестиција у Новом Саду. Сарадња између две земље је изузетна, а сама Војводина поседује значајне капацитете, попут 1628 хектара обрадиве земље, тачније 75 одсто укупне њене површине, 1400 километара пловних путева, као и снагу ветра која је интензивнија од просечне снаге ветра у Европској унији. Ово су изузетни предуслови за привредну сарадњу и могу бити од велике помоћи мађарским инвеститорима, посебно у погледу развоја алтернативних извора енергије. Потребно је представити могућности за потенцијална улагања од стране мађарских привредника у обновљиве изворе енергије, а то је област где Војводина има велике потенцијале“, рекао је Мирослав Васин.

Мирослав Васин је нагласио да чињеница да је Мађарска четврта на листи најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије иде у прилог оваквим организованим сусретима, који ће бити боље координисани у будућности, сходно чињеници да је отворено и представништво Трговачке куће Мађарске и у Новом Саду, које ће поред Београда и Суботице, представљати саставни део мреже од 22 привредне канцеларије у окружењу, чији је основни циљ унапређење сарадње привредника и унапређење предузетништва.

,,Ако посматрамо укупно учешће у спољнотрговинском билансу Србије и Мађарске, Војводина учествује са значајним уделом, тачније 55 одсто извоза војвођанских производа иде управо ка Мађарској. Ово указује да се, поред привредне сарадње, може остварити успешна сарадња и у погледу коришћења енергетских потенцијала“, рекао је Васин.

Присутнима су се на данашњој конференцији обратили и генерална директорица Националне трговинске куће Мађарске Жанет Олах-Дучаи и амбасадор Мађарске у Београду Њ.Е. др Атила Пинтер. У оквиру панела посвећеног стручним предавањима представника локалних самоуправа и компанија, потпредседник покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш говорио је о овлашћењима и мерама Покрајинске владе у погледу водоснабдевања, пречишћавања отпадних вода, управљања отпадом и енергетске ефикасности у Покрајини.

Дводневна манифестација „Међународни дани енергетике и инвестиција“ на Новосадском сајму је прилика за изградњу привредног ,,моста“ између Републике Србије и Мађарске, тачније између привредника две земље. На овај начин се помаже развој трговине и улагања, уз заједнички циљ да се помогне успостављање различитих облика привредне сарадње компанија две земље.

 
October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates