Отворено представништвo Трговачке куће Мађарске и у Новом Саду

Нови Сад, 28. октобар 2015. - У пословној згради ЈП „Воде Војводине“ отворено је данас представништво Трговачке куће Мађарске у Новом Саду, које се успоставља у оквиру средњоевропске трговинско-развојне мреже, а с циљем употпуњавања извозних могућности, унапређења сарадње, анализе тржишта, производа и услуга.

Уз слоган ,,нова тржишта, нове могућности“, успостављање представништва Трговачке куће Мађарске у Новом Саду је организовано у оквиру манифестације „Међународни дани енергетике и инвестиција 2015“, на којој је представљено 17 компанија из Мађарске које послују у областима енергетике и заштите животне средине, а организовани су и пословни сусрети који умногоме могу допринети развоју и одрживости успешне привредне климе.

Присутнима су се на отварању обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, као и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш. Отварању је присуствовао и заменик покрајинског секретара за привреду Балинт Јухас.

Истичући чињеницу да овакво представништво у Србији и покрајини може да има вишеструке бенефите, потпредседник Покрајинске владе је навео да ће повезивање привредника и организовање манифестација које ће их окупити дати значајан допринос развоју предузетништва како у Србији, тако и у Мађарској. ,,Да постоји интересовање за овакав начин повезивања и размене искустава, те унапређење области предузетништва између две земље, говори и чињеница да је на овогодишњем Међународном сајму енергетике и инвестиција у Новом Саду чак 17 привредника из Мађарске, са којима се организују и пословни сусрети. Потребно је поспешити сарадњу која ће допринети и бољем наступу на тржиштима развијених земаља. Посебно је значајна и чињеница да је много мађарских компанија присутно у Војводини, попут компаније ,,Тиса Аутомотив“ чије је отварање значајно помогла Покрајинска влада. Ова канцеларија ће допринети јачању већ стабилне сарадње привредника, а добри политички и дипломатски односи две земље пружају основ за привредни напредак и унапређење сарадње“, рекао је Васин.

Васин је додао да би отварање представништва Трговачке куће требало би да унапреди спољнотрговинску позицију Републике Србије и Мађарске. ,,Покушаћемо да унапредимо ту сарадњу поспешивањем извоза војвођанских предузећа, као и унапређењем система трговине између две земље. Значајна спољнотрговинска размена у протеклој и текућој години показује тренд раста, а отварање ове канцеларије може значајно да унапреди ту сарадњу, а то произилази из унапређења самих односа двеју земаља. Да би се унапредили односи мора постојати место где се привредници срећу“, рекао је Васин.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш је овом приликом изјавио да је неопходно да привредници упознају једни друге, а да сама канцеларија Трговачке куће Мађарске гради мост између земаља и привредника. ,,На овај начин се отварају нови видици и нове димензије пословања. Привредници у Србији ће имати прилику да стекну искуства привредника из Мађарске, те открију шта их све очекује. Битно је да се привредници повежу и упознају. Потребни су и стручњаци који би на правном и економском плану умногоме допринели развоју области привреде“, рекао је Њилаш.

Активности овог представништва, које има за циљ превасходно подршку, умрежавање и унапређење пословања привредника како у Србији, Мађарској, тако и у региону, усмерене су ка спровођењу спољнотрговинских послова. На овај начин могуће је изналажење извозних могућности, анализа циљних тржишта, производа и услуга, те посматрање наменских тендера. Трговачка кућа се бави и посредништвом, у смислу одабира домаћих извозника на основу конкретних потреба купаца и обезбеђење робног узорка, као и успостављање сарадње при финансијским токовима, транспорту и осталим логистичким услугама. Поред унапређења области привреде и предузетништва, могуће је оваквом сарадњом утицати и на унапређење транспорта и саобраћајне инфраструктуре, посебно железничког саобраћаја.

Средњоевропска трговинско развојна мрежа Трговинске куће Мађарске проширује се у још 8 земаља у окружењу, како би се створила функционална мрежа од укупно 22 канцеларије. У Србији, где се поред Београда и Новог Сада планира отварање канцеларије и у Суботици, представништва ће бити отворена у Аустрији, Словачкој, Румунији, Украјини, Хрватској и Словенији.

August 2022
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates